Expres do ráje - Vonnegut, Mark (Edice anglo-amerických autorů, 1999)
První a dosud jediná autorova kniha je jeho výpovědí o světě za hranicí reálného a normálního, je strhujícím vyprávěním o cestě mladého muže napříč krajinou šílenství. Duševní choroba zde přitom nestojí pouze v protikladu ke zdravému rozumu, ale především k všudypřítomné touze po romantice, dobru a kráse. Ačkoliv román demýtizuje schizofrenii jako nemoc, která nám může poskytnout hlubší "vhled do podstaty uspořádání světa a vesmíru" , jeho četba je napínavým, místy až mystickým zážitkem.