Logika pro studenty humanitních oborů - Sousedík, Prokop, 1964- (Vyšehrad, 1999)
Učební text nejprve vymezuje základní pojmy oboru (např. premisy, syntax, závěr). Historicky zaměřený výklad obsáhle postihuje směřování nejvýznamnějších osobností logických škol od starověku po moderní systémy. Hlavní pozornost je zaměřena na antické a středověké koncepce. Následuje interpretace podstaty klasické logiky (např. výroková logika, predikátová logika). Závěrečná kapitola zjednodušenou formou naznačuje základy tzv. neklasické logiky (tj. trojhodnotová a modální logika). Sousedíkovo pojetí vychází vstříc požadavkům studentů humanitních škol, proto omezuje nároky na znalost matematické logiky. Pc. L5a