Satanův deník - Andrejev, Leonid Nikolajevič (Světová knihovna, 1979)
Výbor obsahuje povídky a novely (Fixní idea, Život Vasilije Fivejského, Červený smích, Gubernátor, Jidáš Iškariotský, Povídka o sedmi oběšených, Satanův deník), v nichž autor klade věčné otázky lidského bytí a smrti, odsuzujeválku a usiluje o mravní čistotu a sebezdokonalení člověka.