Sociální psychologie - Nakonečný, Milan, 1932- (Academia, 1999)
Syntetická informativní práce, jejíž poměrně velký rozsah neubírá výkladu na hutnosti a obsažnosti, je založena na hluboké znalosti starší i nové odborné literatury. Vymezuje předmět, systematiku, vznik a vývoj i aplikace ametody sociální psychologie a její vztah k jiným vědám. Poté probírá z dílčích analytických hledisek tuto vědu "o tom, jak se člověk v sociálních a kulturních situacích utváří a jak v nich působí". Objasňuje způsoby determinacelidské psychiky, prostředky společenského vlivu na psychiku jedince, socializaci individua, strukturu a roli osobnosti, sociální percepci, komunikace, motivace a postoje i prožívání a chování člověka ve skupině a v davu.