Čekání na Godota - Beckett, Samuel (Světová četba, 1986)
Beckettův stěžejní dramatický text, scénické podobenství o nemilosrdně uplývajícím čase, obrazem ze života naplněného nesmyslným rituálem či snad rozvinutým symbolem smrti pojímané jako konejšivé ukončení vezdejší bludné pouti. Patří k nejslavnějším dramatickým dílům 20. století a zůstává jedním z nejsvéráznějších dobových dokumentů o duchovní atmosféře v západní části poválečné Evropy.