Oslovení z tmy : Svědectví o vítězství tvora Arjeha - Fuks, Ladislav, 1923-1994 (Melantrich, 1972)
Fantastický román se odehrává v době, kdy lidé pronikli na Mars, Venuši a Saturn a kdy po výbuchu vodíkové pumy ve válečnickém státě došlo ke zkáze světa. Tvarem dialogu, vzpomínky a vidiny se autor snaží postihnout spor třísvětů, a to světa fašistické tmy, světa lidskosti, milosrdenství a lásky a světa zlata, přepychu a bohatství. Román pro náročné čtenáře vyúsťuje v láskyplnou účast a soucit s bezbrannými a v oslavu lidskosti.