Kočka a myš - Patterson, James, 1947- (Klokan, 2000)
Detektiv po smrti manželky pečuje o své dvě děti a sotva se pozvolna začíná vzpamatovávat z deprese a nalézá ženu, s níž by chtěl žít, dostává se jeho rodina do vážného ohrožení. Psychicky pokřivený, zrůdně uvažující vrah plánuje po svém propuštění z vězení pomstu na lidstvu a na osobě detektiva a jeho blízkých především. Dramatické stíhání, nečekané dějové zvraty a originální řešení řadí knihu nad současný průměr tohoto žánru.