Jan od Kříže - Jiménez Lozano, José, 1930-2020 (Vyšehrad, 1998)
Vyprávění je jako mozaika poskládáno z drobných událostí, jakýchsi střípků Janova života, událostí zachycujících jeho dětství i léta dospělá a putování k vrcholnému duchovnímu cíli. Dílo jež má transcedentní rozměr je psáno stylem vybroušeným, ale střídmým, usporným a působivým, kterým přibližuje problém španělského mysticismu i jeho kořeny v mnohovrstevnaté španělské kultuře. Mir.