Němá barikáda - Drda, Jan, 1915-1970 (Slunovrat, 1978)
Soubor mistrných povídek z okupace a květnové revoluce v r. 1945, z nichž dvě (Němá barikáda a Vyšší princip) byly zfilmovány a mnohé v těchto filmových adaptacích posloužily jako epizodní příběhy. Nové vydání obsahuje jednakonen kmenový, z mnohých předchozích vydání známý soubor jedenácti povídek (Třetí fronta, Včelař, Vysší princip, Hlídač dynamitu, Vesnická historie, Nenávist, Padlý beze jména, Pancéřová pěst, Zákeřník, Až vstanou mrtví, Němábarikáda) a jednak tři vzpomínkové příběhy se stejnou tematikou, vyprávěné humornějším tónem v době poválečné (Andělé pana Hromka, Polévka matky Krovozové, Dařbuján a pidimuži).