Noc a naděje ; Démanty noci ; Dita Saxová - Lustig, Arnošt, 1926-2011 (Klíč, 1966)
V jednom svazku jsou spojeny tři autorovy velmi úspěšné práce, dvě povídkové knihy Noc a naděje a Démanty noci a novela Dita Saxová. Líčí v nich osudy židovského obyvatelstva, především mladých lidí, v ničivé vichřici lidského neporozumění, zloby a nenávisti, ať v koncentračních táborech anebo v osvobozeném už, ale teprve se hledajícím světě.