Příchod Opeřeného hada - López Portillo y Pacheco, José, 1920-2004 (Odeon, 1982)
Novela, jejímž autorem je současný prezident Spojených států mexických (nar. 1920), řeší na základě starých indiánských legend a zpráv prvních indiánských kronikářů otázku, jaké je vlastně historické jádro mýtu o Quetzalcóatlovi, jedné z nejvýznamnějších kulturních osobností předkolumbovské Ameriky, historické jádro spadající zhruba do období 8.-9. století.