Toulky českou minulostí. - Hora-Hořejš, Petr, 1938- (Via Facti, 2000)
Jsou zde portréty a životopisy Františka Palackého, Josefa Mánese, Bedřicha Smetany a vynálezce Františka Křižíka. V několika kapitolách se dočteme o zrodu Národního divadla a éře Prozatímního divadla. Z politiky je tu popsáno období od roku 1848 do vzniku dvojstátí Rakouska-Uherska. Kniha je doplněna mnoha ilustracemi. Šti D2+