Zlé časy - Dickens, Charles, 1812-1870 (Knihovna klasiků, 1968)
Sociální román, v němž přední anglický spisovatel minulého století ztvárňuje události spjaté s tehdejším dělnickým hnutím v Anglii a zaujímá stanovisko znepokojeného kritika a sociálního reformátora. Podle B. Shawa nám Dickensv tomto románě ukazuje, že nestačí jen strhnout, zničit a zrušit nejubožejší brlohy v dělnických čtvrtích, ale že je třeba změnit "náš celý společenský systém". Dílo představuje románovou studii industrialismu a kapitalismuautorovy epochy, a to především z hlediska lidských hodnot a vztahů.