Evženie Grandetová - Balzac, Honoré de (Knihy srdce, 1970)
"To vznešené srdce, které bilo jen pro nejněžnější city, musilo se podrobit vypočítavosti lidských zájmů. Peníze daly svůj studený lesk jejímu nebeskému životu a vzbudily v této ženě, jež byla cit sám, nedůvěru k citům..." To jsou závěrečná slova z tohoto autorova románu, jednoho z vrcholných děl jeho románového cyklu Lidská komedie. Na pozadí francouzské společnosti z přelomu 18. a 19. století zachycuje příběh zbohatlíka Grandeta, který propadl mamonu a pro peníze utýral svou ženu, přičemž jádrem příběhu je milostný cit jeho dcery Evženie, který v ovzduší chladné vypočítavosti tragicky ztroskotává.