Tanec smrti - Deml, Jakub (Československý spisovatel, 1970)
Soubor próz (Světlo věčné, Bílý medvěd, Člověk v rouše fialovém, Orlové, Jed, Cizinec, Hrající revolver, Noc, Metamorfóza), v nichž autor vychází ze snových zážitků a vytváří z nich novou vyšší realitu; v této realitě se pakna pozadí prvků mystiky, erotiky, horroru a dobrodružnosti vyslovuje k uměleckým, náboženským a filosofickým otázkám. Toto vydání má základ v textu zařazeném v knize Můj očistec z r. 1927 a je doplněno do původní podoby motty avěnováním.