Odjezd : Novela - Kundera, Ludvík, 1920-2010 (Mladá fronta, 1967)
Krátká próza napsaná formou tzv. "moderního románu". Námětem je milenecký trojúhelník, žena ve vztahu k dvěma mužům. Tato žena se neumí rozhodnout pro jednoho ani druhého a očekává, že se rozhodne někdo z nich. Tento "otevřený" příběh, plný neurčitosti je podán sugestivní, avšak náročnou formou, vyžadující čtenářovu spolupráci.