Malovaný dům - Grisham, John, 1955- (Knižní klub, 2001)
Děj se odehrává v průběhu jedné sklizně v rodině typického pěstitele, zápasícího celý život na pokraji chudoby s přírodou o živobytí. Vypravěčem je sedmiletý chlapec z tradiční farmářské rodiny, obklopený láskou rodičů i prarodičů, kteří se ho snaží uchránit od předčasného setkání s temnými stránkami života. Zvídavost a touha po dobrodružství však přivádí malého hrdinu mezi najaté dělníky z řad horalů a Mexičanů, a mezi nimi se dostává nejen k drobným dramatům života dospělých, ale i k situacím, na které není připravený.