Fenomén Kohout - Kosatík, Pavel, 1962- (Paseka, 2001)
Autorovi se podařilo ve vzácné rovnováze vyjádřit rozporuplnost, tragiku i absurditu poválečného kulturního i politického dění a zároveň nezjednodušeně vykreslit portrét umělce "úspěšného za každého režimu". Uznání si zaslouží i sám Pavel Kohout velkorysostí zpřístupnění soukromých deníků i údajů ze soukromí. Organicky začleněné kritiky Kohoutových dramat přinášejí i plastický obraz poválečné české divadelní scény. X1c8 Ph