Martínkovy pohádky - Petiška, Eduard, 1924-1987 (Středočeské nakladatelství a knihkupectví, 1971)
Čtyři výchovné pohádky různých typů vyprávějí Martínkovi jeho nejbližší, a to dědeček veselou o neposedném raráškovi (Dědečkova pohádka), tatínek technickou o mluvicí lokomotivě (Tatínkova pohádka), maminka morální o králi, který se odnaučil lhát (Maminčina pohádka), a babička symbolickou o jaru, létu, podzimu a zimě (Babiččina pohádka).