Mechanické piano - Vonnegut, Kurt, 1922-2007 (Odeon, 1987)
Amerika je blahobytnou zemí, v níž je hospodářský a společenský rozvoj řízen mamutím počítačem, a vše potřebné vyrábějí stroje, programované izolovanou společenskou elitou inženýrů a manažerů. Většina ovbyvatel, která nemá předepsané IQ, nemá co dělat a jen z nudy slouží buď v armádě, nebo v oddílech nádeníků. S tímto pořádkem je doopravdy spokojena jen hrstka technokratů, byrokratů a strážců pořádku, kteří si připadají užiteční. Ostatní, zbaveni tohoto pocitu, cítí odpor proti prázdnotě svého života a hledají seberealizaci ve vzpouře.