Dlouhý pochod - Styron, William, 1925-2006 (Panoráma, 1991)
Bez tendenčního schematizování se jeho hrdinové stávají představiteli a nositeli významných společenských názorů a postojů. Zbytečně dlouhý pochod, nařízený bezduchým důstojníkem a vyčerpávající síly vojáků až na dno fyzických možností, se stává dějištěm osobních střetnutí a úvah na téma kam až sahá občanská a vojenská povinnost.