Kdybychom nechodili po cestách - Černík, Michal, 1943- (České básně, 1976)
V básnické sbírce se vyznává mladý autor z lásky k otci, z obdivu k jeho nepatetickému hrdinství za druhé větové války, z lásky k matce, k rodnému kraji, zastavuje se u legendárních míst své země, oslavuje rodinné prostředí a pohodu a zamýšlí se nad stárnutím a smrtí. Citlivě laděná sbírka se dobírá základních životních hodnot.