K domovu se nedívej, anděli - Hercíková, Iva, 1935-2007 (MOTTO, 2002)
Nikdo z okolí nechápe jejich návrat a i oni sami už zapomněli na možné pasti reálného socialismu. Když opět zatouží po Austrálii a chtějí se legálně vystěhovat, dostávají se do soukolí neúnosných existenčních podmínek, zlomyslného šikanování, byrokratických překážek a korupce, to vše v režii StB pak spěje až k tragickému vyústění. Příběh je místy komentován milencem starší dcery hlavního hrdiny, který přináší do děje pohled nezaujatého svědka a tím absurditu celého příběhu ještě umocňuje.