Od opoziční smlouvy k tolerančnímu patentu : články, projevy a rozhovory z let 1999-2000 - Klaus, Václav, 1941- (Votobia, 2000)
Sborník je rozdělen do tematických celků: typ a charakter politiky, spor levice a pravice, zahraniční politika, veřejná správa a ekonomika naší republiky a důležitá výročí, která promlouvají k dnešku. Je nesporným faktem, že nemáme žádného jiného politika, který by se, tak jako Václav Klaus, konzistentně vyjadřoval k problémům doby. Záv.