Záliv orchidejí - Shaw, Patricia, 1928- (Ikar, 2002)
Hlavní hrdinky knihy, mladé, půvabné a vzdělané sestry Emilie a Ruth Tissingtonovy, se pro odvážný krok odjet do vzdálené země odhodlají z jediného a velmi prostého důvodu - ve viktoriánské Anglii se neměly šanci ani pracovně ani životně zabezpečit. Po příjezdu do Brisbane ale mají nečekané problémy se získáním slíbených míst guvernantek. Během čekání se zde Emilie seznámí s nespoutaným Malem. Ten se brzy neprávem dostane do potíží kvůli údajné loupeži a musí utéci. Mezitím obě dívky práci opravdu dostanou. Ruth na venkovské farmě a Emilie v rušném říčním přístavu Maryborough. Divoká příroda, jiné mravy a větší volnost ve výchově či vztazích vůbec sestry značně překvapí. Navíc ve chvíli, v níž se musely kvůli práci rozdělit, netuší, co všechno ještě zažijí... Velmi čtivý, spíše oddychový román z exotického prostředí je určený především ženám.