Podzemí v Čechách, na Moravě, ve Slezsku - Hromas, Jaroslav, 1943- (Navštivte..., 2002)
Hned v úvodu autoři zdůrazňují, že uváděná podzemí představují jen úzký výběr z celkového množství, protože s jejich návštěvou jsou přece jen spojena určitá rizika. Přesto je nabídka z hlediska čtenáře velice bohatá a lákavá. Úvodní kapitoly popisují nejčastější typy podzemních prostor - přírodních (jeskyně, propasti), ale hlavně umělých (opuštěné doly, sklepy, chodby, katakomby, dále městské kanalizace, vodovodní přivaděče, podzemní pevnosti, vězení a hladomorny, ale i grotty a krypty). V textu se také pamatuje na pokyny pro návštěvníky těchto prostor. Jádro knihy tvoří popis vybraných podzemních míst s upořádáním podle krajů počínaje Prahou, za níž následují střední, jižní, západní, severní a východní Čechy, jižní Morava a severní Morava. U každé lokality jsou ještě uvedeny přístupové cesty, vhodné mapy, zajímavosti v okolí, příp. i otvírací doba a spojení na průvodce. Na závěr celého textu je připojen krátký seznam literatury vztahující se k tématu a přehled odborných časopisů.