Otrokyně - Thibaux, Jean-Michel, 1949- (Klokan (Alpress), 2003)
Benátská republika je ve 30. letech 16. století ohrožována na východě výboji sultána Solimana, který si umínil, že dobude svět. Čtrnáctiletá dcera benátského kupce Cecilia je z rozhodnutí Rady deseti svěřena do výchovy člence rodiny, blízké dóžecímu paláci. Musí se naučit vyrábět jedy, studovat turečtinu a hebrejštinu a za dva roky je vyslána do Istanbulu, kde má splnit tajný úkol, pro který byla vyškolena. Zasáhne však nečekaná náhoda a dívka skončí jako otrokyně v paláci sultánovy manželky, kde se na dlouhou dobu stane svědkyní nejrůznějšch dvorských intrik a spiknutí.