Konečné tajemství - Werber, Bernard, 1961- (Knižní klub, 2003)
Napínavý příběh začíná záhadnou smrtí člověka, který právě vyhrál v šachu nad počítačem. Osud šachisty zaujme novináře a jeho kolegyni natolik, že začnou pátrat po skutečných příčinách jeho smrti. Hlavním tématem vyprávění pohybujícím se na hranici umělecké a vědecké fikce se tak stává lidský mozek, jeho rozvoj i ovládnutí. Autor nastolil etický problém v zajímavém případu, kdy rychlý rozvoj lékařské vědy ve spojení s počítačovou technikou umožnil lidskému mozku se téměř nekonečně rozvíjet, ale také být zneužíván.