Newton : formování génia - Fara, Patricia, 1948- (BB art, 2004)
Kniha není rozhodně pojata jako životopis I. Newtona. O jeho životě zde najdeme jen letmé zmínky. Autorka se zaměřila výhradně na Newtonovo dílo. Líčí, jak na jeho myšlenky a objevy reagovali současníci z filozofických kruhů, jaké názory měli jeho žáci i soupeři a nepřátelé. Rovněž sleduje mýtus, který se kolem geniality Newtona vytvořil, a klade otázku, nakolik vycházel z reality. Newtona poznáváme nejen jako objevitele fyzikálních zákonů, ale též jako nadšeného alchymistu a znalce bible. Nastíněna je i jeho zvláštní povaha. V závěru je přiložena rozsáhlá bibliografie a rejstřík.