Hráč : Ze zápisků mladého muže - Dostojevskij, Fedor Michajlovič, 1821-1881 (Vyšehrad, 1971)
Jeden ze stěžejních autorových románů vypráví o mladém ruském šlechtici, který pod vlivem milostného zklamání propadne hráčské vášni v ruletě. Pozadím příběhu je hráčské prostředí západoevropských lázní minulého století, prostředí, v němž vystupuje místní smetánka i řada podvodníků všeho druhu, přičemž Dostojevskij zde na strojeném světáctví přítomné ruské šlechty ukazuje její morální i hmotnou bídu.