Paměti - Pahlaví, Farah, 1938- (Argo, 2004)
Kniha vzpomínek císařovny Farah, třetí manželky bývalého íránského šáha M. R. Pahlavího. Vzpomínky mají jednak charakter rodinný, kdy autorka vzpomíná na své dětství, seznámení s šáhem, svatbu a společný manželský a rodinný život s dětmi. Druhou rovinu tvoří pasáže věnované kvalitě a postupné přeměně tehdejšího života v Íránu. Dění je zachyceno od čtyřicátých let 20. století, kdy se šáh ujal vlády. Farah popisuje postup tzv. Bílé revoluce, která měla Írán otevřít modernímu světu a zasahovala výrazně do oblasti emancipace žen a vzdělávání. Vývoj sleduje až do konce sedmdesátých let, kdy došlo k islámské revoluci a šáh s rodinou musel uprchnout do exilu. Tato část je zvláště působivá, líčí exilová strádání královské rodiny, kdy se smrtelně nemocný a vyčerpaný šáh musel z politických důvodů stěhovat ze země do země. Vzpomínky končí šáhovou smrtí v roce 1980.