Zpověď trosečníka - García Márquez, Gabriel, 1927-2014 (Odeon, 2004)
Márquez popisuje příhodu z roku 1955, kdy po neštěstí na torpédoborci Caldas kolumbijského válečného námořnictva prohlásila vláda pohřešované námořníky za mrtvé. Týden nato se však jeden z nich objevil na opuštěné pláži severní Kolumbie, polomrtvý po dnech strávených v člunu unášeném proudem, bez jídla a vody. Luis Alejandro Velasco se stal téměř národním hrdinou, ale samotná příčina námořní katastrofy, přetížení lodi, zůstala utajena. Poté, co Márquez začal pro vládu nepříjemné skutečnosti publikovat v novinách, bylo jen otázkou času, kdy bude tiskovina zastavena. Přes veškerý nátlak neodvolal Velasco ani čárku. O dva roky později kolumbijská diktatura padla. Roku 1970 spisovatel vydal tento sugestivní příběh také knižně.