Bitvy, které změnily svět - Weir, William, 1928- (Klokan (Alpress), 2004)
Konflikty, bitvy, boje a války jsou zřejmě nedílnou, temnější součástí lidských dějin. Je nesporné, že výsledky některých bitev či rozhodujících střetnutí zapříčinily zánik nebo naopak přežití národů, států či dokonce celých civilizací. Každý podobný výběr je ale nutně velmi subjektivní. Autor se řídil následujícími hledisky a měřítky: přínos bitvy pro demokracii a svobodu, střet mezi západní a východní kulturou, výboje a pokusy o nadvládu nad jinými národy atd. Při líčení jednotlivých událostí se autor téměř výhradně věnuje barvitému až květnatému popisu vlastního střetnutí, již méně se zabývá okolnostmi či podmínkami, které k bitvě vedly, a hlavně dozvukům a následkům bojů, jejich významem pro budoucnost. Bitvy nejsou řazeny abecedně či chronologicky, ale ani podle vlastních kritérií autora. Některé názory a soudy jsou více než polemické. Fotografie, kresby, mapky, jmenný rejstřík, dodatky.