Mont-Oriol - Maupassant, Guy de, 1850-1893 (Knihovna klasiků Maupassant, Guy de: Spisy, 1963)
Román Mont-Oriol se sice netěší popularitě autorova Miláčka, ani není tak vysoko hodnocen jako jeho Petr a Jan. Přesto zaujme čtenáře jak citlivým a psychologicky pronikavým vykreslením hlavní osnovy děje, milostné vášně dvou mladých lidí, tak rozvíjením četných dějů pobočných, zvl. majetkového a společenského vzestupu rodiny sedláka Oriola, i popisy auverňské přírody.