Fenomén Kateřina Veliká : její smyslnost a politická moc - Naumova, Gala (MOBA, 2004)
Portrét ženy, která se díky svým schopnostem dokázala prosadit a získala celosvětové uznání. Jako příslušnice slabšího pohlaví musela překonávat mnohá úskalí ruského patriarchálního světa, zažila krušná období ve svém soukromém životě, byla sužována mocenskými intrikami. Milostný život Kateřiny se vymykal tradičním konvencím a byl poněkud bouřlivější, a tak carevna byla diskreditována nejednou choulostivou historkou. I přes všechny nesnáze dokázala využít svého ženského potenciálu v politickém životě, získala si Rusko, ale i Evropu, vytvořila most mezi Východem a Západem. Populárně-naučná kniha je napsána z ženského pohledu, zajímá se o slavnou ruskou panovnici především z hlediska jejího ženského údělu, který v sobě spojoval (ne vždy šťastně) úlohu vládkyně, manželky, matky a milenky. Líčí Kateřinu jako schopnou vládkyni a zároveň velmi smyslnou ženu. Odhaluje její charakterové rysy i často zbytečnými senzacemi opředená tajemství soukromého života.