Deset tisíc - Ford, Michael Curtis (Baronet, 2004)
Román vypráví o jednom z nejslavnějších dobrodružství starověku, slavný příběh, který jako první zaznamenal v knize Anabaze (Kýrovo tažení) řecký filozof, vojevůdce, historik a spisovatel Xenofón. Dramatický příběh líčí putování deseti tisíc řeckých vojáků, kteří se zúčastnili tažení perského prince Kýra proti jeho staršímu bratru, jejich bitvy a strastiplný návrat.