Gordon - Templeton, Edith, 1916-2006 (Světová knihovna (Odeon), 2004)
Osobní výpověď o komplikovaném vztahu dvou lidí se odehrává v Londýně krátce po druhé světové válce, kde se vypravěčka příběhu setkává s charismatickým a poněkud tajemným psychiatrem. Muž ji sice nijak nepřitahuje, ale od prvních hodin se mezi nimi vyvine silný erotický vztah, v němž se poddajná, submisivní žena dobrovolně podrobuje psychickému i fyzickému týrání od svého citově chladného a cynického milence. Oba partneři, bez ohledu na napjatou sexuální stránku svého vztahu navzájem oceňující svou inteligneci, si do tohoto nepřirozeného soužití přinášejí zátěž z vlastní minulosti, oba si uvědomují jeho osudovost i to, že jeho konec bude tragický. Složitost vztahu mezi mužem a ženou je základním motivem knihy a jeho vnitřní napětí v autorčině podání stupňuje ženino neúnavné úsilí milence změnit, ostře kontrastující s vědomím, že kdyby se jí to podařilo, byl by jí lhostejný.