Josef Balsamo : paměti lékařovy. - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Omnia (Svoboda), 1969)
Dobrodružný román, který je součástí nejrozsáhlejšího Dumasova románového cyklu Paměti lékařovy, dějově čerpá z let 1770-1774. Kolem hlavního hrdiny, italského dobrodruha Balsama, známějšího pod jménem hrabě Alessandro Cagliostro, a příběhů vymyšleného romantického trojlístku sourozenců de Taverney a filosofa Gilberta, rozehrává Dumas románové úlohy postav, které nepochybně existovaly, a to Ludvíka XV., hraběnky Dubarry, Marie Antoinetty, Marata, kardinála Rohana aj. Protože autorovi nešlo o porozumění době, kterou údajně román popisuje, uvádí J. Polišenský v předmluvě Dumasův výklad na správnou míru.