Tichý hlas : neznámé i známé texty z roku 1938 - Čapek, Karel, 1890-1938 (ARSCI, 2005)
Publikace je koncipovaná jako příspěvek k bilancování nešťastného roku 1938, který byl osudovým nejen pro Karla Čapka (protičapkovská kampaň, smrt Karla Čapka),ale pro celou Československou republiku. Texty jsou řazeny chronologicky. Komentáře Jiřího Opelíka jsou připojeny hned k příslušným textům a to formou souvislého výkladu. Kniha je pojmenovaná podle čtyř rozhlasových projevů, které měly být vydány pod názvem Tichý hlas, ale dosud nebyly publikovány.