Akce Farao - Vandenberg, Philipp, 1941- (Knižní klub, 2005)
Při pátrání po původu staré egyptské sošky dostane anglický archeolog podezřelou nabídku a návrh na utajenou schůzku. Místo vědce se však na schůzku dostaví jeho mladý sluha Omar, který je na místě přepaden, zazděn do hrobky a jen zázrakem po týdnu hrůzy zachráněn. Je podezírán ze styků s nenáviděnými Angličany, zbaven možností obživy a nikdo mu nevěří. Snaží se vypátrat osnovatele útoku, dostává se do řady neuvěřitelných dobrodružství a nakonec se zaplete do sítě špionážních služeb evropských mocností, které mají zájem na odhalení tajemství Imhotepovy hrobky.