Hon na čarodějnice - De Angelis, Vanna (Klokan (Alpress), 2004)
Italská badatelka Vanna de Angelis se zaměřuje především na čarodějnictví na území Velké Británie a v anglosaských zemích. Zmiňuje čarodějnické procesy, popisuje obřady, kulty, zvyky, léčitelské a bylinkářské praktiky související s čarodějnictvím. Zvláštní pozornost je věnována zvláště kontaktům s nadpřirozenými silami, především s vílami, a návratům mrtvých na tento svět. Čarodějnice jsou v knize popsány jako výjimečné ženy, které navazovaly kontakty se světem nadpřirozených sil, léčily nemocné, ujímaly se těhotných žen a pomáhaly tam, kde jiné, oficiálně uznávané metody zklamaly. A tak tyto ženy, vymykající se striktním pravidlům patriarchálně-křesťanského světa, končily nezřídka svůj život na popravištích. Takový osud postihnul například i skotskou léčitelku Bessii Dunlop, obviněnou z čarodějnictví na základě nadpřirozených zjevení. Právě Bessiin příběh tvoří ústřední motiv celé knihy.