F.L. Věk : Obraz z dob našeho nár. probuzení : Mimočítanková četba pro všeobec. vzdělávací školy. - Jirásek, Alois, 1851-1930 (Mimočítanková četba, 1965)
Román vychází pro školní účely jako mimočítanková četba s informativním doslovem a podrobnými vysvětlivkami. Tento první díl líčí hrdinovy osudy od narození v Dobrušce přes pobyt v národně se probouzející Praze a překonání touhy oddat se hudbě a divadlu po definitivní návrat domů.