Orel a havran. - Gedge, Pauline, 1945- (Perseus, 2004)
Mocný král Catuvellaunů, vládnoucí největšímu seskupení kmenů, udržuje v období vlád císařů Tiberia a Caliguly vzájemně výhodné obchodní styky s Římem. Neobává se jejich výbojů a varování druidů před jejich rozpínavostí nebere příliš vážně. Vztahy s okolními kmeny jsou stále napjaté, žádnou výjimkou nejsou ani vzájemné ozbrojené nájezdy. Po smrti vládce, kdy rada musí zvolit jeho nástupce, hrozí kmeni rozkol. Nejstarší syn je příliš smířlivý a vstřícný k Římanům, nejmladší se projevuje jako vznětlivý, bojechtivý a nezodpovědný muž. Nakonec zvítězí rozvážný a statečný Caradoc, který svěřené území rozdělí na dvě části a s bratrem se dělí o moc. V roce 41 nastupuje na římský trůn císař Claudius, rozhodnutý dobýt Albion, kam posílá do boje čtyři legie. Nebezpečnému nepříteli mohou čelit jen sjednocené kmeny v čele s rozhodným a nezdolným Caradocem, jehož druidové označí za spasitele. Druhé dílo kanadské autorky získalo v roce 1978 cenu Jeana Boujassyho.