Tichý Don I. -II. - Šolochov, Michail Aleksandrovič (Klasikové sovětské prózy, 1973)
Čtyřdílná románová epopej donského kozáctva z let předrevolučních, revolučních a občanské války. Vlastním jádrem díla jsou osudy Grigorije Melechova, příběh jeho velké a tragické lásky k Axiňje Astachovové, jeho boj nastraněkontrarevoluce a nakonec pozdní poznání životního omylu a boj na straně lidu. Kolem tohoto jádra je vyprávěna složitá historie Melechovovy rodiny, od tureckých válek až po sám konec občanské války, dále pak historievesniceTatarskoje a nakonec historie Revoluce a občanské války v Podoní a v celém Rusku. První díl, líčící v retrospektivě i rodinnou historii, má tři části a sleduje období od r. 1877 do r. 1914. vlastníRevoluci, a to od října 1916 do dubna 1918.