Věno a jiné povídky - Maupassant, Guy de, 1850-1893 (Knihovna klasiků, 1969)
Soubor povídek (Věno, Rozvod, Závěť, Důvěrné sdělení, Zachráněná, Znamení, Odplata, Naše dopisy, Zpověď, Lest, Poleno, Marroka, Řád, Zkouška, Paní Parisová, Vrah, Výlet na venkov, Šperky, Pokoj 11, Pan Parent, Noc u mrtvé, Neužitečná krása, Děcko, Pan Iokaste, Vyznání, Alexandr, Lítost, Vypletačka, Čekání, Vášeň, Menuet, Sny, Maska, Syn, Kulhanka, Julie Romainová, První sníh, Tůň, Mohamed Rošťák, Utopenec, Obraz, Korsickýbandita, Na moři).