Deltora. - Rodda, Emily, 1948- (Fragment, 2005)
Lief, Barda a Jasmína se svými zvířecími přáteli putují do Údolí ztracených pro poslední drahokam, který ještě schází v pásu Deltory - symbolu jednoty a síly království. Na cestě se jim podaří vysvobodit Daina, přítele z Hnutí odporu, který byl zajat piráty. Dain cestuje do mramorového města Tory, kde, jak doufá, se setká se svými rodiči. V Toře však na společenstvo čeká nemilé překvapení. Lid Tory zradil krále Deltory a to způsobilo jeho zkázu. Dain byl tím zjištěním vnitřně zlomen a odchází se svým bratrem Zmarem zpět do pevnosti Hnutí. Společenstvo i přes Zmarovo varování pokračuje do Údolí ztracených, kde tentokrát nebude potřeba síly pro boj s nestvůrami, ale vytříbená mysl a důvtip pro vyluštění hádanek. Pokud se Liefovi, Bardovi a Jasmíně podaří vyhrát hru se Strážcem údolí, získají nejen sedmý drahokam, ale pomohou navrátit život i ztraceným obyvatelům Tory.