Moje růžová dobrá jitra - Větvička, Václav, 1938- (Vašut, 2006)
Díky botanice, svému nejvlastnějšímu oboru, procestoval Václav Větvička v mládí celou republiku při mapování výskytu planých růží a jejich identifikaci na našem území a z těchto svých cest si přinesl nejen odborné poznatky, ale i řadu místopisných zajímavostí a vědomostí, o které se ochotně dělí se svými posluchači. Ve vyprávění o vesnicích, městech, městečkách a zajímavých lokalitách si kromě místních pamětihodností všímá jako vždycky i řady nejrůznějších lidí, s nimiž se při své cestě životem osobně či literárně setkal.