Fiorella a Bratrstvo křišťálu : tajemný příběh alchymistovy dcery z Prahy císaře Rudolfa II. - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Klub mladých čtenářů (Albatros), 2006)
Do Prahy přijíždí z Itálie dvorní alchymista císaře Rudolfa II. Giovanni da Ponte. Jeho dcera Fiorella mu pomáhá v laboratoři, kam však dívky nesmějí. Převléká se proto za učedníka Rafaela. Jejich nový domov je nedaleko Staroměstského rynku, kde Fiorella pozná dva nerozlučné kamarády – Lukáše a Martina. I před nimi se musí vydávat za chlapce, jinak by ji mezi sebe nepřijali… Záhy se ujímá s novými přáteli pátrání po ukradeném stříbře z městské radnice a po nelítostném vrahovi. V příběhu plném dobrodružství i nebezpečí sestupují do pražských katakomb, ohrožuje je střelec s kuší a nepřátelská parta kluků. K odhalení zločince je nakonec přivede nejen odvaha a chytrost, ale také Fiorelliny znalosti alchymie.