U Ctiborů - Javořická, Vlasta, 1890-1979 (Blok, 2006)
Obrázek z Vysočiny ze starodávných dob, kdy se ještě jezdívalo na slavnou svatojánskou pouť do Prahy. Osudy členů selského rodu - jejich dospívání, hledání lásky i vstup do manželství, šťastné i trpké životní peripetie - ztvárňuje autorka s důvěrnou znalostí dnes už zaniklého venkova