Dobrodružství Miguela Littína v Chile - García Márquez, Gabriel, 1927-2014 (Odeon, 2007)
Filmový režisér Miguel Littín byl jedním z pěti tisíc disidentů, vypovězených v 70. letech z pinochetovského Chile. Po dvanácti letech pobytu v emigraci se rozhodl do své vlasti odjet s falešnou totožností a natočit o ní dokumentární film. Ve vyprávění sledujeme složité přípravy ke změně identity i promyšlenou konspiraci vlastního natáčení, ale především myšlenky samotného Littína, který jako by znovu objevoval svou změněnou zemi. Režisér čím dál víc porušuje důkladná bezpečnostní pravidla, ne snad z nějakého furiantství, ale spíše ze zoufalé potřeby cítit se ve své domovině alespoň chvíli jako svobodný člověk. Autor, Littínův spolupracovník (byl např. spoluautorem scénáře pro jeho film Vdova Montielová), převyprávěl jeho vzpomínky do sugestivního příběhu, který můžeme číst jako napínavý špionážní thriller i jako emotivního průvodce po zemi, jejíž relativní, povrchní prosperita je draze vykoupena atmosférou tísnivého strachu.